sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Maisemareitti nimeltä Numminen

Olen viime kerran jälkeen tehnyt muutaman pyörälenkin ja käynyt vähän lenkilläkin. Niin ja mittasin huvikseni paljonko aikaa ja matkaa vaaditaan että oman pihan nurmikot saa ajettua. Nurmikonleikkuu vie noin 40 min. ja käveltävää tulee noin 1,5 km :)

Viimeisin pyörälenkki oli eilen jolloin kävin heti aamusta (ennen sateita) heittämässä 23,8 km:n lenkin Nummisten ja Isojärven kautta. Pääsin 20 km:n keskinopeuteen joka tarkoitti että tein lenkin reilussa tunnissa. Varsinkin paluumatkalla oli tosi mäkistä maastoa, joten reidet saivat hyvää reeniä.

Kuvassa otos matkan varrelta - Nummisten koulu


Alkaisi taas olla aika valita tähtäimeen joku kisa ja aloittaa valmistelut. Voi olla että kymppi sopisi puolikasta paremmin kun hitsin penikka vaivailee uhkaavasti koko ajan. Minä en malta huilata sitä kunnolla ja penikka vastaa pienellä, melkein huomaamattomalla jomotuksella vähän niin kuin sanoen "anna mennä vaan, katsotaan kuka täällä määrää...parempi olla unohtamatta minun olemassaoloani..."

maanantai 24. kesäkuuta 2013

Elämää Juhannuksen jälkeen ja aikana

Juhannus oli mökkeilyn ja levon aikaa. Muutama pieni kävelylenkki luonnonhelmassa tuli kuitenkin tehtyä. Seikkailtiin lasten kanssa - kahden vanhimman - Kotkassa Santalahden luontopoluilla. Kierrettiin 3,6 km:n reitti meri- ja kalliomaisemissa ja sattuipa matkan varrelle kiipeilytelinekin...hurjan kokoinen kallion laelle pultattu merimerkki. Kunto ei varsinaisesti Juhannuksen aikaan kyllä kohonnut, pikemminkin päin vastoin.




Kotiinpaluun kunniaksi otin eilen pienen palautuslenkin iltasella ja tänään pääsin taas tositoimiin. Testasin penikkaa hitaalla lenkkivauhdilla ja selvisin kuin selvisinkin 11 km:n lenkin Kotkakorven ja Vuotavantien kautta hölkkäilemällä läpi. Matkanopeus oli 7,9 km/h ja syke silti 149. Rankkoja ovat selvästi juhlapyhät, ei voi muuta sanoa.



keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Maisemareitit 4 - Soukkio

On muuten ollut tosi mukavaa tutustua lähitienooseen fillaroimalla!

Tänään oli vuorossa Soukkion lenkki. Sälinkääntie - Vanha Soukkiontie - Kaksvitonen. Matkaa keryi 24 km ja reissulla opin että en enää IKINÄ pyöräile ison tien varressa jos ei ole pakko. Ensi kerralla ajelen Hirvihaaran kautta kotiin.

Hissuttelin taas alle 22 km tuntivauhtia ja sain keskisykkeen nousemaan tuolla vauhdilla satakolmeysiin. Reitti oli melko mäkinen, mutta maisemat hienot ja ihmeteltävää piisasi.

Seuraavaksi vuorossa on Juhannustauko - Hyvää Juhannusta!

 


maanantai 17. kesäkuuta 2013

Spibelt = The belt

Tää on niin välineurheilua :)

Surffasin juoksutarvikkeiden nettikauppoja ja törmäsin Spibeltin mainoksiin etsiessäni puhelimelle sopivaa kuljetuspussukkaa. Olen vähän huono tilaamaan kamppeita netistä, mutta kun törmäsin muutama päivä myöhemmin samaan tuotteeseen kotikylän urheiluliikkeessä niin kiusaus kävi ylipääsemättömäksi.

Tänään kävin reilun viikon tauon jälkeen kokeilemassa varovasti hölkkäilyä ja pääsin samalla testaamaan uuden "vyölaukun". Oli muuten ihan tosi hyvä - suosittelen. Lenkki meni myös ok, mutta selvää on että jalkoja ei passaa nyt ärsyttää kovin, vaan hellittää juoksemista ihan reilusti lähiaikoina. Lenkille tuli mittaa reilut 5 km keskinopeudella 8,3 km/h. Otin lenkin mahdollisimman rennosti ja olin varautunut jopa vaihtamaan kulkumuodon kävelyyn jos alkaa penikkaa pakottaa. Ei tullut pahasti oireita, joten sain hölkkäiltyä loppuun asti.


sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Kotiseutureitit osa 3 - Mattila, Hirvihaara, Sepänmäki

Parantelen edelleen penikoita ja kierrän siis lisää maisemareittejä fillarilla. Tänään oli vuorossa jo osin tuttu reitti Mattilan, Hirvihaaran ja Sepänmäen kautta. Matkaa kertyi justiin alle 22 km ja vajaassa tunnissa selvisin lenkistä. Aamu oli aurinkoinen mutta vielä sopivan vilpoinen.

Mattilassa matkan varrella nähtyä:


Ja ympäri käydään - yhtehen tullaan. Kävin pyörähtämässä myös Sepänmäen käsityömuseon parkkipaikalla. Sepänmäellä tulen tänä kesänä vierailemaan myös toisen rakkaan harrastukseni myötä - meidän käsityöporukka kokoontuu Sepänmäellä tänä kesänä, seuraavaksi su 30.6.

Lisätietoa linkistä:

Sepänmäen käsityömuseo 


KÄSITYÖNÄYTÖSPÄIVÄ SU 30.06.2013 klo 12-15 (Lisätietoja Mäntsälä Seura)



keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Niskallapyöräilyä!

Joku saa niskat jumiin uimisesta, minä pyöräilystä. Tekniikkavirhe luultavasti molemmissa tapauksissa kyseessä. En sitten osaa pitää päätä rentona vaan jäpitän sitä niin että hartiat jumittavat puolen tunnin jälkeen. Niin ja toinen paikka jonka saa kipeäksi kun aloittaa pyöräilyn kylmiltään on se paikka joka on satulaa vastapäätä! On tämä elämä vaikeaa kun juoksemisesta tulee penikat kipeäksi ja pyöräilystä niska ja perä. Ei tuu yksin vanhuus :)

Tänään oli vuorossa kotiseutu tutuksi pyöräillen osa 2 - Lukko ja Saari. Tosi kiva reitti, jolle kertyi mittaa 22,33 km. Ihan ässä reitti siinä vaiheessa kun yritän taas puolikasta juoksemalla sillä noin puolet reitistä on rauhallista soratietä.

Vauhtia oli samat 20 km/h kuin viimeksi, ei riitä kunto ja taito parempaan. Totuuden nimissä täytyy kyllä sanoa, että osa soratiestä oli niin mahdottomassa kunnossa, että vauhtia oli pakko laskea. Niin ja kyllä se toissapäiväinen pyörälenkkikin painoi vähän reisissä...

Metsämaisemaa matkan varrelta

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Lenkkeilyä ja penikan parantelua

Pidin muutaman päivän paussin ja leppuuttelin jalkoja edellisen kipeää tehneen lenkin jäljiltä. Eilen kävin sitten koettamassa että mitenkä se vasen jalka jaksaa. Ei jaksanut hyvin. Penikka oireili ja siinä sivussa myös vasen polvi kolotti. Vitosen lenkiltä palautuessa olin tyytyväinen että en ollut lähtenyt pidemmälle. Pakkolepoo siis edessä.

Pakkolepo tarkoittaa tässä tapauksessa lepoa penikalle, ei minulle. Sen verran on lenkkikärpänen puraissut että en kyllä malta paria viikkoa lepäillä. Niinpä suuntasin siis tänään kotiseutulenkille fillarin puikoissa. Kävin tutustumassa Sälinkään maisemiin ja Kilpijärven näköaloihin. Lukontien kautta Sälinkäälle ja Sälinkääntietä takaisin. Matkaa reissulle kertyi justiin vajaat 27 km. En ole kovin nopea pyöräilijä (enkä juoksija), tällä reissulla keskinopeus oli noin 20 km/h ja se sisälsi muutaman kartanlukupaussin. Sykekin pysyy matalalla pyöräillessä, tänään menin keskisykkeellä 126 bpm.




Eilen tein ennen lenkkiä Polarilla kuntotestimittauksen pitkästä aikaa. Puolessatoista kuukaudessa indeksiluku on noussut kaksi pykälää, joten ehkäpä tämä lenkkeily ei ole mennyt ihan hukkaan. Toki edellinen mittaus oli tehty heti verenluovutuksen jälkeen josko sillä on yleensä mitään vaikutusta lukemiin

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Ei lenkki vaan pötkö

Juoksentelin tämän päivän hellesäässä pötkön. En siis lenkkiä vaan pötkön. Aloitus oli pisteestä A (ei kotoa) ja lopetus tapahtui pisteeseen B (ei kotiin). Kuitenkin lähdin kotoa ja päädyin kotiin.

Niin siis hommahan meni niin että vein iltasella autoni korjaamolle valmiiksi huomista ilmastoinnin korjausta varten ja hölkkäilin hakemaan vara-auton toiselta puolen kylää. Matkaa lenkille kertyi justiin vajaa 4 km.

Oli hitsin kuuma ja toinen penikka alkoi oireilla ihan tosissaan. Jokseenkin tuskaisesti pääsin siis maaliin, mutta joudun varmaankin pitämään parin päivän vapaan jotta jalka palautuu takaisin iskukuntoon.

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Lisätietoa lehdestä, intoa intervallista

Kävin hakemassa paikallisesta kirjastosta vähän lisäboostia treeniin. Lainasin kaikki vuoden 2012 juoksija lehdet ja yhden juoksuaiheisen kirjan. Ehdinkin kivasti selailla lehdet läpi alkuillasta samalla kun odottelin että keli viilenee edes piirun verran ja lenkkeily on yleensä inhimillisesti mahdollista.


Päätin kokeilla intervalliharjoitusta tämän päivän lenkillä. Toteutin idean siten että juoksin sykkeen tasolle 166, kävelin sen alas tasolle 136 ja juoksin taas tasolle 166. Kiva lenkki. Ja jaloissa tuntui ihan eri lailla kuin tasainen hölkkä. Ihan ehdottomasti teen vastaavantyyppisiä harjoituksia jatkossakin.

Yksi harmillinen vaiva kyllä haittasi matkalla. Jos tänne sattuu eksymään joku ihan oikea juoksija, niin olisin kiinnostunut kuulemaan miten juomapullovyön saa pysymään paikallaan ilman että verenkierto loppuu vyötärön kohdalta? Löysin kaapista hienon Dexalin juomapullon ja sille vyölaukun. Ajattelin että nythän on oikein ammattilaisen apuvälineet, nyt varmasti juoksu kulkee! Mutta ei, laukku heilui ja hyppeli, pullo vuoti ja minulla alkoi verenpaine nousta. Yritin kiristää vyön tosi tiukalle, mutta toisaalta happi kulkee elimistössä paremmin jos veri pääsee kiertämään koko kropan... joten sekää ei ollut oikein hyvä konsti... Muita kokeilemisen arvoisia ideoita?

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Helleaamun hölkkälenkki

Olin toivorikkaasti ajatellut, että kun aamusta lähtee lenkille niin ei ole vielä ihan kauhean kuuma. Olisi ehkä pitänyt lähteä lenkille viideltä eikä puoli yhdeksältä... meinaan kyllä oli kuuma. Mittari näytti (vain) 21,2 astetta eli ei ihan hirveesti, mutta joku kumma ukkonen tai joku tuolla ilmassa on koska hikeä pukkasi ihan solkenaan. Tai sitten on vaan emännän kunto heikko lauantain jäljiltä :)



Tuntuu olevan minun kunnolle vielä hankalaa saada keskinopeus yli yhdeksän kilometrin, mutta ajattelin että sitä kohti voisi seuraavaksi pyrkiä. Tänään vauhti oli 8,7 km/h mutta olosuhteet huomioiden (su aamu ja lämmin keli) olin tuohon tänään ihan tyytyväinen. Taidan oikeasti koettaa sitä intervallia nopeuden kohottamiseen ja pidän huolen että venyttelyt tulevat tehdyksi niin kyllä se siitä!